dimarts, 24 de març del 2015

La FECCOOPV exigeix un calendari de retirada del fibrociment de les escoles valencianes

  • En la reunió mantinguda avui amb la Direcció territorial de València, la FE CCOO PV ha exigit un pla de retirada d'aquestes instal•lacions cancerígenes: llistat complet, calendari i pressupost.
  • Donada la perillositat del material, només es pot retirar el material cancerigen en període no escolar: en alguns casos caldrà esperar a vacances de Pasqua o en els casos urgents ja estan suspenent les classes divendres i dilluns
Campanya de retirada de fibrociment
Campanya de retirada de fibrociment
Segons el Pla de revisió d’Infraestructures Educatives de Conselleria almenys 180 centres educatius públics tenen presència de fibrociment. Segons Conselleria en aquests moments la retirada de fibrociment està en execució a 14 centres.
 
La FECCOOPV va denunciar en el mes de juliol davant la Fiscalia de València a la Conselleria d'Educació i a l'Ajuntament de València per un possible delicte contra la salut pública i medi ambient. Només la pressió ciutadana i la denúncia sindical amb la comunitat educativa, faran possible que es retiren els materials amb amiant de les escoles i que es respecte la salut laboral i escolar.
 
En la reunió amb Direcció territorial s'ha exigit el llistat dels 67 centres en les quals assegura Conselleria que va a fer algun tipus d'actuació durant 2015. En molts centres hi ha instal·lades cobertes de fibrociment molt deteriorades, ja que en més de quaranta anys no s'ha efectuat cap manteniment de les mateixes, que haurien d'haver sigut desmantellades per ser un material altament tòxic i molt perjudicial per a la salut. Precisament aquests 67 centres són aquells que tenen més de 40 anys i tenen algun tipus d’instal·lació amb fibrociment.
 
La FECCOOPV ja va denunciar la situació de centres com el CEIP Dr. López Rosat, CEIP Ciutat de Bolonya i CEIP Blasco Ibañez de València. la Fiscalia va admetre a tràmit les nostres denúncies i sol·licità que es practiquen les diligències necessàries i es prenga declaració com imputats a les persones que resulten responsables de l'adequat manteniment de les instal·lacions del centre escolar.
 
La FECCOOPV porta anys denunciant que la Conselleria d'Educació ha de valorar l'estat de conservació de les instal·lacions dels centres educatius que contenen amiant posat que són múltiples els materials de la construcció dels anys 60-80 destinats a l'aïllament tèrmic, acústic i de protecció contra incendis que ho contenen i que procedisca a la seua retirada progressivament en funció de la seua perillositat.
 
Són moltes les accions que hem emprès des de la FECCOOPV per a aconseguir que la Comunitat educativa no se seguisca exposant a aquest risc per a la salut. Entre elles, destaquem: La nostra col·laboració amb el CEIP Ciutat de Bolonya que finalment va aconseguir que es retirara l'amiant que hi havia en les seues instal·lacions, la campanya conjunta amb altres organitzacions com EU i FAPA València a través d'un blog per a denunciar la presència del fibrociment en els centres educatius i exigir la seua retirada, la col·laboració amb altres centres educatius com amb el CEIP Blasco Ibañez, la participació en les xarxes socials i fòrums, etc.
 
La FECCOOPV continuarà sol·licitant a la Conselleria d'Educació que identifique els materials que continguen amiant (MCA) en els col·legis i seguirem sumant forces i emprenent accions per a aconseguir que aquest material no danye la salut. La mobilització ciutadana i la denúncia sindical ajuden a forçar a l’Administració a la retirar fibrociment d’algunes escoles. Ara fa falta un pla integral públic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada